vrijdag 20 juli 2007

Aantal klachten over zorg stijgt sterk

ZWOLLE - Het Patiënten Consumenten Platform Zwolle (PCPZ) constateert in zijn laatste jaarverslag dat er in de eerste helft van 2006 met 287 stuks naar verhouding meer klachten zijn ingediend bij het Informatie - en Klachtenbureau Gezondheidszorg (IKG) dan in 2005. Het verschil is meer dan twintig procent.

Uitgesproken kritisch is PCPZ op zorgverzekeraar Groene Land Achmea: "Met de komst van de nieuwe zorgverzekeringswet zouden verzekeraars meer geïnteresseerd moeten raken in de wensen en vraagstukken van hun klanten. Dit lijkt niet te gelden voor Groene Land Achmea.
Door reorganisaties en financiële tekorten vermoeden wij juist minder aandacht voor cliënten."

Ook in de geestelijke gezondheidszorg zijn in 2006 meer klachten binnengekomen. Bovendien is ook de ernst van de klachten toegenomen. PCPZ denkt dat 'de knippen tussen WMO, AWBZ en de zorgverzekeringswet de verantwoordelijkheidsverdeling vertroebeld'. Daar waar een grote zorgverzekeraar als Groene Land Achmea slechter lijkt te luisteren naar cliënten, doen huisartsen en ziekenhuizen het een stuk beter. PCPZ constateert dat 'huisartsen weer beter in gesprek lijken te gaan met hun patiënten'. Ook de ziekenhuizen 'lijken weer meer aandacht te hebben voor kwaliteitsbeleid en minder voor financiële problemen en fusieplannen'.

Voor PCPZ was 2006 het laatste jaar als instituut voor zorgvragersbelangen in de regio. Door verlaging van de budgetsubsidie moest drastisch worden gesneden. Met name de sluiting van het Informatie en Klachtenbureau Gezondheidszorg (IKKG) deed pijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het verbaast me niet dat Groene Lanc Achmea hier zo slecht uitkomt. Mijn ervaring zijn ook negatief. Ik heb een dure aanvullende tandartsverzerking bij GLA. Dat blijkt geen aanvullende verzekering te zijn maar een zelfstandige verzekering. Maar wat heb je daaraan als het trekken van verstandskiezen in het ziekenhuis gebeurt en dat ten last valt van de basisverzekering met bijbehorend (vrijwillig) eigen risico. Maar dat staat niet vermeld op de geniepige website van Groene Land Achmea. Nee meneer, ziekenhuiskosten voor het trekken van verstandskiezen bij de kaakchirurg vallen onder de basisverzekering, niet onder uw aparte tandartsverzekering, ook niet als hij u heeft doorgestuurd naar de kaakchirurg. En nee, meneer, dit staat inderdaad niet duidelijk op onze website. Als u hier een klacht over wilt indienen dan kan dat schriftelijk via het adres op de website.....WAT EEN SHIT BEDRIJF!!